Aquest blog forma part de l'assignatura "Escriptura en Premsa" del curs de primer de periodisme. Per aquest motiu, a part de tota la informació sobre l'AEIG Pinya de Rosa, trobareu també entrades amb diferents notícies i comentaris relacionades amb temes de classe.

dimarts, 3 de desembre del 2013

"Creiem en l’educació com l’autèntic motor de canvi que generarà els nous lideratges que el nostre país necessita."


Els Comissaris Generals de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya van fer un parlament a la 37ª Assemblea General Ordinària de la MEG, celebrada el 24 de Novembre de 2013 a Girona. És el següent:

“Avui tanquem un curs i n’encetem un altre. L’actualitat ve marcada, tristament, per notícies que ens afecten directament als joves i les joves d’aquest país. Tenim un 50% d’atur juvenil i, si tenim feina, els nostres contractes cada vegada vulneren més els nostres drets com a treballadors. Amb la disminució de beques i l’increment del preu de les matrícules, tenim dificultats cada vegada més grans per poder aceedir a estudis universitaris. La llei Wert dinamita el model d'immersió lingüística que tant d'èxit ha tingut a l'hora de promoure l'ús de la nostra llengua, el català. Continuem independitzant-nos cada vegada més tard. Cada cop són més els joves que busquen un futur més esperançador fora de Catalunya. Els nostres pares perden la feina molt abans de ser avis, i les pensions dels nostres avis sostenen l'economia de moltes famílies. 
Foto: AEIG Pinya de Rosa

Davant d’una situació així, l’esperança ve de la mà de moviments que són capaços de donar-hi resposta: plataformes, entitats, assemblees locals o corrents de pensament que dibuixen nous horitzons diferents als que sempre ens havien explicat. És aquest teixit social organitzat el que ens permet redescobrir-nos com a societat i com a individus. La societat civil organitzada és avui una terra fèrtil on poder arrelar de nou. Una terra impregnada de creativitat, sentit comunitari i qualitat humana. Ara bé, ¿més enllà d’aquesta esperança que ens pot despertar el teixit associatiu, com aconseguim resultats que incideixin de forma real a la societat actual?

Necessitem que aquest teixit el formin persones fortes d'esperit i il·lusionades per construir un futur millor. Segons Batista i roca, la debilitat del nostre país estava associada a la feblesa de caràcter dels catalans, i és per això que va fundar Minyons de Munyanya, introduint l'escoltisme a Catalunya a principis del segle XX. Avui, la nostra missió, la missió de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, és educar infants i joves a través del mètode escolta i guia, tot fent-los protagonistes del seu creixement personal, per tal que esdevinguin així persones conscients, actives i compromeses amb la societat.

Seguim doncs, donant resposta a les necessitats de la societat d’avui, i ho fem a través de l’eina més potent que tenim: l’educació. Una educació que volem fer en català i dins d’un país, Catalunya, que ha de poder decidir lliurement el seu futur. Minyons Escoltes i Guies de Catalunya som fidels al nostre país i ens sentim ciutadans del món. Estimem i aprenem a estimar els nostres paisatges, la nostra cultura, la nostra història, la nostra llengua, i ens comprometem a treballar per no perdre la nostra identitat. Per això treballem colze a colze amb plataformes com Somescola, de la qual som membres fundadors, i per això ens posicionem clarament a favor del dret a decidir del nostre poble.


Els escoltes i les guies som decidits i afrontem les dificultats sense por. Aquest futur que dibuixem, complex però esperançador, estarà format pels infants d’avui. Ells són el focus de la nostra tasca i el motiu pel qual més de 3000 voluntaris hi dediquem temps i esforç. Junts fem cau els dissabtes, ens disfressem, anem de ruta, plantem tendes... i ens meravellem davant la natura. Aquest és el nostre mètode educatiu i la millor manera que tenim per donar una oportunitat als infants i joves de créixer feliços, d’aprendre a treballar en equip, de fer-los més crítics i més conscients de les seves potencialitats i capacitats com a persones. Tot un seguit d’aprenentatges que de ben segur els permetran ser valents a l’hora de viure la vida amb responsabilitat envers ells i envers els altres.

El que ens permet, a caps i responsables associatius, aprofundir i aprendre a desenvolupar aquest mètode amb els nens i adolescents és la nostra Escola de Formació. Aquesta és, sens dubte l’element vertebrador de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya. Les formacions cohesionen les demarcacions, obren noves possibilitats als caps, desperten la il·lusió i construeixen amistats capaces de generar nous equips. És l’única escola de formació de base totalment voluntària reconeguda per la Generalitat, on tots els formadors i formadores, com els caps, realitzen la seva tasca des de la gratuïtat.


Foto: Aina Maresma
Aquest any hem fet un esforç gegant per adaptar l’escola al nou marc legal vigent. Aquest esforç ens ha servit per revisar i millorar el contingut de les formacions, però alhora ens ha obligat a reestructurar els cursos, fent-nos arribar al límit de les nostres possibilitats com a voluntaris. Creiem en una formació rigorosa i de qualitat, però no en tendir a la professionalització de la nostra tasca com a caps. Cal una aposta política clara per donar suport a l’associacionisme educatiu de base voluntària. Ens sentim orgullosos del nostre model d’Escola de Formació ja que, a més, el compartim amb la majoria d’escoles d’educació en el lleure d’altres països europeus, com Bèlgica, on l’escoltisme i el guiatge tenen un paper molt més rellevant i reconegut a nivell social i institucional.

Quan parlem de reconeixement a la nostra tasca, ens referim també a la necessitat que tenim que les administracions i mitjans creguin i apostin per nosaltres. Som 3.000 voluntaris que aportem a la nostra societat allò que avui cap govern ni cap administració podria assumir. Aquesta tasca voluntària equival, en termes econòmics, a 20 milions d’euros anuals que Minyons Escoltes i Guies de Catalunya regalem a la nostra societat, fent créixer la il·lusió de viure als més de 10.500 infants i joves que formen els nostres 147 agrupaments extesos arreu del territori català. I tot, sense esperar res a canvi. Això sí, ho fem perquè creiem en l’educació com l’autèntic motor de canvi que generarà els nous lideratges que el nostre país necessita. Bons lideratges: carregats de sensibilitat, de qualitat humana i d’una alta dosi de consciència espiritual. Per això som aquí, al servei del nostre país. Sempre a punt!”




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada